Молитва

Делканици од мост со огледалце

Под перница да ставиш

Малку лепче,

Тодорова сабота е вечер

Ќе видиш која е твојата судба

Ќе видиш дали твоето либе

На сон често иде.

Кој ли знае каде те носи

Животот девојко

Со насмевка во коси,

Дали можеби и ти

Ќе завршиш

За љубов страдна

За челат гладна?

Или можеби Бог

Благослов ти носи

Свети Теодор Тирон

Ќе те помилува,

Годинава твојата судба

Ќе те запроси.

Сонувај тивко

Надевај се на среќа

Знај, Свети Теодор Тирон

Не оставил ниту една

Девојка бездетна.

Помоли се вечер

Пред  да си легнеш

И сигурна биди

Дека среќна ќе биде

Годинава што иде.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?