Осум планети – Сузана Мицева

Осум планети
весело си кружат,
околу Сонцето
секој ден се дружат.

Ако сакаш
и ти да ги видиш
со вселенски брод
треба да се движиш.

Најблиску до Сонцето е
планетата Меркур,
а по неа, Венера,
тоа го знае секој.

Трета по ред е планетата
Земја – домот убав наш,
а на четврто место
кружи планетата Марс.

Најголемата од сите,
и петта по ред  –
е планетата со
име – Јупитер!

По Јупитер,
Сатурн е, знај,
но за Сoнчевиот систем
тоа не е крај.

Уран е следна,
на патеката број седум.
А Нептун е осма,
на последното место.

Осум планети
околу Сонцето се дружат,
ајде сега кажи ти
по кој ред си кружат!

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели