Ваши дела Конкурси

Доблест

Во душава носам,
доблест што ме краси,
се надевам таа, надеж ќе ми спаси,
нема да барам, по повеќе не трагам,
само за убавини, ќе се залагам.

А доблест наследив, од моите претци,
од верата моја и нашите светци,
никулецот, во мене го засадиле,
и во срцето мое тие го вградиле.

За да ја продолжам, јас нивната лоза,
ги опејувам, во пезија и проза,
ќе воспитувам, мои млади фиданки,
смели македонки и горди балканки.

Со доблест да живеат, да бранат свое,
тоа е најголемо, богатство мое,
тие дечиња да гледаат, да можат
на стеблото гранките, да ни се множат.

Автор:
Вера М. Самарјанин

Similar Posts

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Крајбрежје