„Записите за Џозефина“ (7)

black_and_white_girl_by_lgkf310-d5eg3ft

Речете ѝ дека е крадец!
Таа безмилосна крадливка на машки погледи
и крадец на срца кои патеа по неа!
Ништо не допираше до неа.
Односно изгледаше дека е така,
а всушност ја допираше
повеќе отколку што можеше да се замисли.
Речете ѝ дека е учителка!
Затоа што ме научи дека
сѐ уште постојат реткости
дека убавината е таа која привлекува,
но карактерот е оној поради кој
ја задржуваме личноста покрај себе,
или ја отфрламе сеедно.
Речете ѝ дека е апстракција!
Затоа што ме фасцинира
секојпат кога ќе ја видам
предизвикувајќи емоции кај мене
кои не можам да си ги објаснам.
Речете ѝ дека е сонце!
Затоа што секојпат кога ќе ми се насмевне
мене ми огрева во душава
и ми доаѓа огромна топлина
чиниш како да сум го голтнал целиот сончев систем.
Речете ѝ дека е скулптура,
која ја обликувал невешт сликар
правејќи ги сите нејзини делови
несовршени, а сепак толку складни!
Речете ѝ дека е музика
за која би напишал стихови
која би сакал да ја слушам доживотно
дури и кога ќе бидам стар и збрчкан
би ја слушал деноноќно сѐ додека не умрам.
Речете ѝ дека е вино
од кое би сакал да пијам
додека не се опијам,
а таа со времето како виното
стануваше сѐ поубава и поубава!
Речете ѝ дека е единствена
која може да ме оживее
и само ради неа би умрел
додека полека умирам кога не е до мене!
Речете ѝ дека е ничија
затоа што дури и кога ја има некој друг,
а таа ме нема мене
исто како да е ничија,
затоа што само во моја прегратка
ќе биде наречена „моја“.
Речете ѝ дека е мост
каде што се поврзуваат нашите патишта,
а таа не може да премине на ниедна страна,
па останува на средина.
Речете ѝ дека е облак
кој секогаш ми носи дожд
кога помислувам на неа, а не е до мене,
кој секогаш го брка сонцето
кое таа го прави со насмевката,
кој секогаш ми најавува ноќ,
а ноќта без неа е само страдање.
Речете ѝ дека е приспивна песна
затоа што секогаш кога ќе склопам очи
таа ми се појавува како жива слика
терајќи ме да ја избркам од мислите
за да можам да потонам во сон,
а таа постојано ми се појавува!
Речете ѝ дека е желба
замислена, неисполнета, недостижна
која ако ми се оствари
нема да остане ништо повеќе за посакување.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели