Skip to content

20 причини зошто читањето книги е корисно!

Читањето вести и статии на интернет не е исто како читањето книга од Толстој. Ова е важен факт што не треба да го занемариме.

Ви претставуваме 20 начини на кои книгите го подобруваат квалитетот на животот и нас како личности

1. Читањето го збогатува нашиот речник.

2. Книгите ја зголемуваат мозочната функција.

3. Читањето може да нè заштити од Алцхајмер.

4. Книгите го намалуваат стресот.

5. Читањето го подобрува квалитетот на сонот.

6. Книгите ја поттикнуваат емоционалната интелигенција кај луѓето.

7. Читањето книги помага во борбата со депресијата.

8. Читањето ве прави попривлечни личности.

9. Книгите можат да помогнат полесно да се справите со животните предизвици.

10. Луѓето кои читаат полесно ги прифаќаат културните разлики кај другите луѓе.

11. Читањето е подеднакво ефективна терапија како музиката или филмовите.

12. Оние кои континуирано читаат имаат подобра меморија и се попаметни.

13. Читањето може да ги подобри вашите писателски способности.

14. Книгите ве мотивираат повеќе да го вежбате телото.

15. Љубителите на книги повеќе им помагаат на другите луѓе или волонтираат во хуманитарни организации.

16. Читањето ги проширува нашите видици.

17. Со читањето книги полесно учиме странски јазици.

18. Читањето ве прави подобар слушател.

19. Книгите ја поттикнуваат креативноста во нас.

20. Родителите и децата кои читаат заедно градат подобар однос.

Прочитајте и зошто е толку важно читањето на книги.

Напишете коментар