Денови – Кочо Рацин (рецитација)

%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%be-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%bd

На денешен ден бил роден Кочо Рацин, во чест на одбележување на неговото раѓање читаме негова поезија овој Четврток!
Кликнете на линкот за да ја слушнете:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/299180624″ params=”color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true” width=”100%” height=”300″ iframe=”true” /]

Како на вратот ѓердани
ниски камења студени,
така на плешки денови
легнале та натежнале

Денови ли се — денови
аргатски маки големи!

Стани си утре порано
дојди си вечер подоцна,
наутро радост понеси
навечер тага донеси —

ај пуст да е, пуст да би
останал живот кучешки!

Роди се човек — роб биди
роди се човек — скот умри
скотски цел живот работи
за други, туѓи имоти.

За туѓи бели дворови,
копај си црни гробови!

За себе само ’ргај си
за себе маки тргај си —
нижи си ѓердан денови
нижи си алки ковани,

нижи си синџир железен
околу вратот навезен!

close

Впиши го војот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели!