Skip to content

Писмото упатено до Стивен Кинг во кое го одбиваат неговото дело

На одредени писатели во почетоците не им одело глатко. Прочитајте го писмото во кое Стивен Кинг бил културно одбиен за соработка поради тогашната состојба на пазарот. Ова писмо можеби ќе ви даде надеж ако сте биле одбиение од некоја издавачка куќа. Тоа е доказ дека дури најголемите и најталентираните писатели биле одбивани од издавачите со ладни и одбивни писма.

dob4vccu8aa-wuz

Писмото од 1971 година

Оригинална верзија на фотографијата:

Краток превод на македонски:

Драг Стивен:
Со жалење и срам ви кажувам дека нема да биде објавена Getting It On. Постојат низа причини, ниедна значајна за вашето пиување. Ја издадовме Crisie којашто жанровски е слична на Getting It On.  Немаше успех. Потоа исто така, целониот пазар за фикција особено за недокажан автор стана жестоко компетитивен и издавачите станаа незаинтереисрани за давање шанса.

Знам колку безначјано и фрустрирачки ова ви звучи, посебно после должината на времето откако го имаме ракописот, но не постои поинаков начин за ова да Ви го соопштам. Лично мене ме купивте како писател и како сопственик на издавачка дејност. 

Стивен, ако би сакале, можат да ја предложам Getting It On кај пријатели уредници и други куќи, но ко имате агент, можеби би било попаметно да го направи тоа тој, отколку да создадете впечаток дека сте биле одбиен на друго место. Ќе го зачувам ракописот додека не ми се обратите.

Навистина жалам, Стивен дека не можеме да работиме заедно на ова, но она што вреди е дека вие сте писател и времињата и економијата тоа ќе го дознае тоа порано или подоцна.

Сѐ најдобро.

Напишете коментар