Литература Македонска поезија Поезија

Црниот Ангел – Наталија Наумовска

Чистина извираше од
нејзините очи,
не знаеше за грев и злоба
пливаше во сопствена слобода.

Јасна и кревка
беше нејзината душа
мека како памук
сè додека ѓаволот не го послуша.

Белите крилја ги скроти
иконскиот лик се расипа
грешката скапо ја плати
со црни крилја се опсипа.

Духот се скрши како стакло
болката од познато потекло
се лееше како брза река
знаеше дека казна ја чека.

 

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје