Skip to content

Велигденски песни – Анте Поповски

Христос воскресна! Навистина воскресна! Во името на еден од најголемите христијански празници, по повод Христовото воскресение споделуваме со вас три велигденски песни од извонредниот Анте Поповски.

Нека е за многу години и празникот нека донесе здравје, мир, љубов и слога во секој дом!

Велигден

Утринава на прозорец спроти нас 
пак се покажа старичката.


Се затетерави низ дворот
како детенце кога проодува
и се заниша како гранче чесно дрво
и пак се засолни.


Излегла напролет старичката.
Што ми е убаво на душава, 
како Велигден да ми е, 
како да воскреснувам.

Воскресение

Расцутен двор, камбани што корнат еден дрвен крст 
И го фрлаат меѓу ѕвездите,
Празничен чаршаф, свеќа што догорува 
И твојот празен стол покрај трпезата.

Велигденчиња

Са ноќ стоеше сама крај прозорецот 
и нешто ги молеше пролетните ветришта.

Гласот ѝ го дочу земјата 
и некаде го скри.

Утрината во дворот гласот беше се престорил 
во виолетови, небесни и бели

венчиња — велигденчиња.

Напишете коментар