Полиња со лаванда – Јована Јаневска

29. Јули. 2019
Ostsee strand, Neustadt
12:10h

Ако постои рај

нека е полиња со лаванда,

нека е тишина

нека е звук на бран што ја прекинува истата.

Ако постои рај

нека е бескрајни полиња лаванда

нека е виолетово до недоглед,

нека е,

за да се смири душава меѓу редовите цветови,

меѓу два света.

Ако постои рај

нека мириса на портокал и бела чоколада,

на кафе и лаванда,

па со песот боси да трчаме

секое зајдисонце низ

бескрајните редови расцутена лаванда.

Ако рајот е виолетови полиња лаванда

јас не се плашам да станам бестежинска,

затоа шти сите луѓе што ги сакав и изгубив

ги испратив во моите полиња со лаванда

и тие ме чекаат таму

меѓу звукот и тишината

секое зајдисонце

меѓу редовите расцутена лаванда.

Автор: Јована Јаневска

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели