Денови – Коста Рацин

Честит 1 мај – Меѓународниот ден на трудот!

Ви го честитам со песната „Денови“ симбол на аргатската мака, на тешкиот живот на македонскиот народ, песна проткаена со социјални мотиви. За жал и денес сме сведоци на сите овие работнички маки од кои како да не постои излез. Да ја подигнеме свеста на повисоко ниво и да се бориме за правата на работниците и на секој човек, зошто сите сме важни!

Денови

Како на вратот ѓердани
ниски камења студени,
така на плешки денови
легнале та натежнале

Денови ли се — денови
аргатски маки големи!

Стани си утре порано
дојди си вечер подоцна,
наутро радост понеси
навечер тага донеси —

ај пуст да е, пуст да би
останал живот кучешки!

Роди се човек — роб биди
роди се човек — скот умри
скотски цел живот работи
за други, туѓи имоти.

За туѓи бели дворови,
копај си црни гробови!

За себе само ’ргај си
за себе маки тргај си —
нижи си ѓердан денови
нижи си алки ковани,

нижи си синџир железен
околу вратот навезен!

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели