Роденден

Дождот е предвесник за мојот роденден,

И не можам да ги киснам моите пролетни чевли

Зошто црвената не е боја на пролетта

И трчам низ морето од спомените

Со чевли кои водата не ја впиваат,

И земјата останува да живее во мене

Водата ја нема ни во моите очи

Срцево се исушило од многу истиснувања на

Скриени желби

Кожава е рапава од секојдневните опекотини

На врелите погледи

Од нивните ѓаволести очи

Во мозокот има толку равенки кои

Ја истиснале поплавата на желби

Се плашам да не станам прашина

И доаѓа дождец од весели капки

Од детските насмевки

Да ја освежат оваа пустина

И се појавуваат оази

И се прашувам каде е бунарот

Со неостварени желби?

Денес, посакувам само една

Но тајна е ,

И ќе останам да бидам дете

И ќе посакувам секој ден нова ,

Ќе фрлам паричка

Пред бунарот од неоставрени желби

Во мојата оаза

Направена од детски насмевки.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?