Вашиот глас Литература Македонска поезија Поезија

Нетрпеливост – Елеонора Николовска

Нетрпеливост владее во мене…

Предолго копнеев да се случат

многу нешта.

Да зачекорам поведро,

но, ете, се изморив чекајќи…

Можеби не бев доволно трпелива,

а можеби бев и премногу трпелива,

па сега имам изблик на нетрпеливост.

Како и да е, чувството е тука,

ме обзема, ме растргнува,

не можам, а можеби и не сакам

да дадам отпор…

Потоа се смирувам,

погледнувам околу себе и сфаќам

дека има многу прекрасни нешта,

кои ме бодрат да продолжам

по неизвесната патека на животот.

Автор: Елеонора Николовска

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје