Литература Македонска поезија Поезија

Арабија

Имаш остар мирис како јасминот

Тој дар Бог што толку го сакаат на југ

Во земјата на сладкиот чај преточена на јазичните папили

Имаш мирис на цвет што цути во зима

На белина која не е јалова

На чистина почиста од снегот кој не го познаваш

Твоите молитви значат дожд

Твоите приказни секогаш се полни со сомнеж

Твоите песни се опеани во прашливите оази

Каде танцуваат очите полни жар

Под превезот на ноќта

И никој не може да го изгасне

Твојот оган

Кој тлее во срцевината  на одмаздата.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје