Литература Македонска поезија Поезија

Британија

Твојата доминација го скроти морето

Зошто тоа е твојата судбина

И успеа да ги скротиш сите флоти

Зошто твој е Франсис Дрејк

И го обиколи светот

Ги достигна ‘ртот Хорн и ‘ртот Добра надеж

И стана светска сила, сила морска

Зошто сите победи беа во твои раце.

Нелсон гордо стои на Трафалгар

Нелсон кој ги отвори твоите соништа

Кон нови соништа

Да бидеш империја

Да се будиш со мирот на Викториините водопади

Зошто знаеше што е државна должност

И соништата добија нов пат со Черчил

И ти никогаш достојна за пораз не си била

Британијо вечна сила!

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје