Skip to content

На великиот

На де Гол

Беше наречен големиот аспарагус

И ученик на лавот од Вердун ,

И зрачеше со твојот непобедлив елан,

И ја знаеше добро визијата на народните маси

И преживеа криенки со слепи војнички одела

Си велеше кукавица сум во првата

Но знаеше ќе триумфираш со втората светска битка

Затскриен зад буквите во нивната духовна прегратка

Со наметнати зборови

За кои докажа дека се твои

И добија нова боја, боја на слобода,

Боја на отпор, боја на сојуз,

Боја на свет,

Зошто само една изгубена битка,

Не е изгубена војна,

Твоите пријатели не беа лажни,

Но веруваше дека секој има свој интерес,

И веруваше во големината на

Твојата земја

И во гласовите на народот

Кој гласаше за твојот нов устав

И знаеше,

Да, знаеше дека Европа е

Од Атлантикот до Урал, таа

Ќе ја решава судбината на светот,

Твојот Голизам ја направи

Франција величествена

Светска сила

Од каде зрачи култура,

Моќ, слобода и еднаквост,

За денес сите да ја величаат твојата

Големина.

Напишете коментар