Петре М. Андреевски- дела и награди

Творештвото на Андреевски е разновидно и опфаќа: романи, поезија, раскази, драми, есеи и детска книжевност. Неговите дела се преведени на повеќе јазици: српски, хрватски, француски, романски, англиски, шпански, јапонски итн. Во два наврати (1984 и 2002 година) биле објавени дела на Андреевски, во пет и во шест тома, соодветно.

Стихозбирки:
 • Јазли (1960)
 • И на небо и на земја (1962)
 • Дениција (1968)
 • Дални наковални (1971)
 • Пофалби и поплаки (1975)
 • Вечна куќа (1987)
 • Лакримариј (1999)
Книги со раскази:
 • Седмиот ден (1964)
 • Неверни години (1974)
 • Сите лица на смртта (1994)
 • Боеми (постхумно)
Романи:
 • Пиреј (1980)
 • Скакулци (1983)
 • Небеска Тимјановна (1988)
 • Последните селани (1997)
 • Тунел (2003)
 • Бежанци (постхумно)
Книгата драми (1984), во која влегуваат:
 • Време за пеење
 • Богунемили
Есеи:
 • Сегашно минато време (2006)
Стихозбирки за деца:
 • Шарам барам
 • Касни порасни (сликовница)
Награди:

Андреевски бил добитник на наградите: ,, 11 Октомври” (во 1968 година), „Браќа Миладиновци“ (два пати), „Рациново признание“ (два пати) и „Стале Попов“ (два пати).Романот “Пиреј“ македонската критика го прогласи за ремек-дело на македонската современа проза, а збирката “Дениција“ ја има означено како химна на космичката љубов, химна на жената и татковината и златна книга на македонскиот модернизам.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?