Skip to content

Најдобрите книжевни дела и писатели на сите времиња

Дали можеби сте знаеле дека 125 познати британски и американски писатели на модерното време ги презентираат нивните 10 омилени книги. Дел од анкетираните автори се Норман Мејлер, Стивен Кинг, Едвин Кинг, Ен Пачет, Џонатан Франзен, Џојс Керол Оутс и други.

Меѓу најдобрите писатели на сите времиња се вбројуваат Лав Толстој, Чарлс Дикенс, Вилијам Шекспир, Антон Чехов и други.

Според тоа меѓу најдобрите книжевни дела од 20 век се следниве:

1.„Лолита“ од Владимир Набоков

2. „Во потрага по изгубеното време“ – Марсел Пруст

3. „Уликс“ – Џејмс Џојс

4. Големиот Гетсби – Ф. С. Фоцгералд

5. „Даблинци“ – Џејмс Џојс

6.„Сто години самотија“ – Габриел Гарсија Маркез

7. „Врева и бес“ – Вилијам Фокнер

8. „Кон светилникот“ – Вирџинија Вулф

9.„ „Збирка раскази“ – Фланери О’Конор

10.„ „Блед пламен“ – Владимир Набоков

Додека пак од 19 век:

1.„Ана Каренина“ – Лав Толстој

2. „Мадам Бовари“ – Густав Флоберт

3. „Војна и мир“ – Лав Толстој

4. „Доживувањата на Хакалбери Фин“ – Марк Твен

5. „Раскази“ – Антон Чехов

6. „Мидлмарч“ – Џорџ Елиот

7. „Моби Дик“ – Херман Мелвил

8. „Големите очекувања“ – Чарлс Дикенс

9. „Злосторство и казна“ – Фјодор Достоевски

10. „Ема“ – Џејн Остин

 

Напишете коментар