Занимливости и информации Мисли и цитати

Александар Пушкин: првата љубов секогаш е поврзана со чувствителност, втората со сензуалност

Споделуваме неколку мудри цитати од големиот поет Александар Пушкин основоположник на рускиот литературен јазик и основач на модерната руска литература.

Се надеваме дека ќе ви се допаднат.

„Зависта е сестра на натпреварот“.

„Учените ги има многу, умните луѓе малку.“

„Да се откажеш од ризикот значи да се откажеш од творештво.“

„Сите жени се преубави, а убавината им ја даваат љубовта на мажите.“

„Невозвратена љубов не го понижува човек, туку го возвишува“.

„Таму каде што нема љубов, не е забавно“.

„Првата љубов секогаш е поврзана со чувствителност, втората со сензуалност“.

„Народот е како децата, му треба занимација“.

„Колку помалку ја сакаме жената, толку повеќе и се допаѓаме“.

„Читањето е најдобро учење“.

„Тешко е да сакаш, уште потешко да не сакаш, а најтешко е да најдеш некој сакан кој ти ја возвраќа љубовта“.

„Почитувањето на минатото – тоа е цртата која ја одвојува образованоста од дивјаштвото“.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје