Skip to content

Погледни во небото

Понекогаш во животот сите ние се чувствуваме изгубено. Но треба да запомниме дека тоа не е крајната дестинација. Токму овој текст ќе ве натера да мислите спротивно од констатацијата дека не можете да продолжите напред во најтешките мигови.

Навистина е лесно да се заглави во животот.

Заглавени сме во секакви работи, од врски до работни места. Ако не обрнеме внимание, нозете ќе се лепат на земја, нашите умови ќе се држат до нашите проблеми.

Понекогаш целиот наш свет е преплавен со неколку места каде што одиме, неколку луѓе што ги гледаме (некои од кои дури и не ни се допаѓаат) и долгиот список на поплаки и стресови што нè мачат.

Трчаме низ предлозите, среќни само за еден час и забавуваме само кога сме заглавени во сообраќајот (иако нашиот ум сè уште се трка).

Овој циклус е злобен и тој е оној на кој многумина од нас подлегнуваат, особено ако спаѓате во таа славна возрасна група, каде што се очекува да градите успешна кариера, да заработувате многу пари, да живеете сами, да останете во чекор со пријателите и да најдете некој со кој ќе го поминете вашиот живот.

Добрата вест е дека не треба. И ако сте таму, можете да излезете. Јас сум бил таму и излегов. Потоа повторно влегов и повторно излегов. Може да кажете дека сум експерт за навигација со сите видови на злобни циклуси.

Имам еден трик што го имам за излегување и останување надвор од таа мрачна зона, и за разлика од толку многу наши современи поправки, тој е бесплатен, достапен за сите и нема да му наштети на црниот дроб. Треба само да погледнете во небото.

Погледнете го небото наутро, искористете го прозорецот, гледајте ги облаците на вашиот пауза за ручек, поздравете го ноќното небо со голема возбуда.

Зошто? Вашиот свет не е неколку места каде што одите, неколку луѓе што ги гледате и долг список на поплаки и стресови што ги имате. Не е лесно да се заборави тоа, но кога ќе се погледне на небото, сè е многу полесно.

Еве што сакам да забележите на небото: Забележете дека не можете да видите од каде започнува или завршува. Забележете дека истото сонце што сјае над вас, свети на милијарди луѓе што никогаш не сте ги сретнале и никогаш нема.

Забележете дека ако има облак над вас, не е истиот облак што е над мене.

Забележете дека ако врне дожд, има милијарди, повеќе како трилиони, на места во светот каде не врне дожд.

Забележете дека облаците што ги гледате се движат, дури и ако не изгледа како тоа, исто како и целиот Универзум.

Забележете дека сонцето е исто сонце што донесе топлина и светлина на вашите прабаби и дедовци.

Забележете дека Месечината е на различно место секој пат кога ќе ја видите, па дури и кога не можете да ја видите, секогаш е таму.

Имавте намера да бидете бесконечни, секогаш растечки, исполнети со вера и соништа.

Имаше за цел да ја имате главата во облаците. Ако не ми верувате, побарајте и сами гледајте.

Тогаш ќе ни стане јасно колку понeкогаш нашите проблеми може да се мали, а ние ги преувеличуваме. Тогаш ќе сфатиме дека понекогаш ниту небото не е граница.

 

Напишете коментар