Skip to content

Леда и лебедот

Постојат многу интересни приканзи од Грчката митологија. Најчесто главен лик во нив е богот Зевс.

Уште една приказна од грчката митологија за Зевс е онаа со Леда.

Кога олимпискиот бог ја видел Леда на бреговите на реката Евротас, почувствувал огромна желба за неа.

Затоа, отишол кај Афродита и ја прашал за совет.

Затоа Афродита го претворила Зевс во брилијантен лебед и себеси во орел.

Таа започнала да го следи лебедот во долината на реката. Летечкиот лебед, Зевс, побарал засолниште во прегратките на Леда.

Таа нежно го примила и го загреала во својата прегратка.

Но, девет месеци по овој инцидент, таа родила две јајца.

Од едното јајце не излегол ниту еден лебед, туку два пара близнаци. Од една страна, Полдефкис и убавата Хелен, а од друга Кастор и Клитменестра!

Нејзините деца станале многу познати и воедно се ликови во многу големи антички трагедии!

Напишете коментар