Митот за Енеја – основачот на Рим

Енеjа, еден од хероите во Тројанската војна, бил, според митот – син на Анхис и божицата Афродита и член на помладата гранка на тројанската кралска куќа.

Илијада

Во „Илијада“, богот Нептун пророкува дека Енеја и неговите потомци еден ден ќе управуваат со Тројанците. Од тоа, по Хомер, се разви легенда за бегството на Енеја, неговиот татко и синот Асканиј од уништената Троја и за нивните последователни лутања. Во грчката митографија, во 5 век п.н.е. тој го споменува заминувањето на Енеја на Запад за првпат, но нема докази дека Римјаните во тоа време го сметале за предок на нивната татковина.

Лавиниум

Сепак, археолошките наоди покажуваат дека уште на крајот на 6 век п.н.е. Енеја бил познат во Етрурија. Околу 4 век п.н.е. Грчката митографија го споменува градот Лавиниум и го именува Енеја како основач. Тоа бил обид на Грците да го препишат основањето на познатиот Запад од страна на хероите од грчките митови. Се чини дека во тоа време, градот Алба Лонга, кој навистина постоел, почнал да тврди дека Енеја бил предок на неговите кралеви. Наскоро, Алба Лонга бил заменет со Рим, кој ја разви легендата за Енеја како основач на римскиот народ. Така, Римјаните, охрабрени од националната гордост, ја поврзаа сопствената историја со историјата на грчкиот свет.

Основач на Рим

Приказната за тројанското потекло на Рим ја добила својата последна форма во 3 век п.н.е. Таа е поврзана со друга легенда за потеклото на Рим, т.е. со легендата за Ромул. Ова спојување предизвикало хронолошки потешкотии (според митот, Енеја дошол во Италија во средината на 12 век п.н.е., а Ромул го основал Рим во 753 п.н.е.).

Енеида на Вергилиј

Римските писатели ја пополниле оваа празнина со престојот на неколку генерации потомци на Енеја во Алба Лонга. Во 3 век п.н.е.  оваа приказна беше многу распространета и добро позната. Јулиј Цезар во 1 век п.н.е. од политички причини се претставувал како потомок на Енеја и Венера (Римската Афродита). Најпознатата приказна за легендата за Енеjа е онаа од  1 век п.н.е. на Вeргилиј во епопејата Енеида, која стана национална епопеја на Римјаните.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели