4 факти за љубовта кои можеби не сте ги знаеле

Љубовта отсекогаш била мистериозна тема, која се трудиме да ја опишеме преку чувства.

Но исто така, за љубовта постојат и одредени факти, кои се и повеќе од зачудувачки.

Во продолжение прочитајте 4 факти за љубовта кои можеби и не сте ги знаеле порано.

Љубовта е слепа

Долгогодишната брачна двојка Ричард Шварц и Олдс се професори на Медицинскиот факултет и терапевти за парови кои со децении ја проучуваат еволуцијата на љубовта. Во една студија, тие откриле наука што стои зад фразата „љубовта е слепа“. Во парче објавено од Универзитетот Харвард, Шварц објасни како чувството на љубов го деактивира нервниот пат одговорен за негативните емоции, како што се стравот и социјалното расудување. Значи, кога ќе почнете да се за заљубувате, вашата способност да направите критички проценки се исклучува.

Поради љубовта може да се разболите

Ако некогаш сте слушнале некој да каже дека е разболел нпоради љубовта, можеби имало некоја вистина. Иако не е докажано дека љубовта те прави физички болен, тоа го зголемува нивото на кортизол, според Ричард Шварц, вонреден професор по психијатрија на Медицинскиот факултет Харвард. Кортизолот е хормон на стрес за кој се докажува дека ја потиснува имунолошката функција, поради што имате поголема веројатност да се разболите.

Чоколадото го има истиот ефект како љубовта

Кога ќе се вљубите, вашиот мозок ослободува хормон наречен фенилетиламин, кој е познат како „љубовна дрога“. Хормонот е тој што е одговорен да ги натера партнерите да се чувствуваат лудо за заљубени едни во други. Фенилетиламин се наоѓа и во чоколадото, што може да објасни зошто не можете да застанете по едно парче.

Петтина од секундата е доволна за да се заљубите

Од сите откритија што научниците ги направија на темата љубов, најромантично може да биде само колку брзо некој може да се заљуби. Студија за мета-анализа открива дека заљубувањето трае само околу една петтина од секундата.

Прочитајте ги и следните 5 факти за депресијата

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?