Литература Македонска поезија Поезија

Ајвар

Нависнала септемвриска  вечер

За зимска се спрема идила

Се пече црвен пипер сечен

На малото ќумбе во пред нечија вила.

Ветрецот мил го крева чадот

И го белее нежно градот

Оваа зима нема да ни биде страдно

Со ајвар ниедно  утро нема да е гладно.

Мирисот  се намирисува во секој двор

Пиперкаст станува секој комшиски разговор

Без разлика дали е лут или благ

Тој е нашиот најголем симболичен знак.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје