Skip to content

5 зачудувачки факти за меморијата на човекот – дали повеќе се помнат добрите или лошите сеќавања?

Некои се пријатни. Други, повеќе би сакале да заборавиме.

И уште повеќе забораваме.

Без сеќавања, не би можеле да формираме односи, да напредуваме во кариерата, па дури и да се сеќаваме која храна ја сакаме (и која ја мразиме). Меморијата, некои би рекле, е клучот за животот. Со оглед на тоа колку спомените се спомени за нашето секојдневие, повеќето од нас знаат малку за нив и како и зошто се формираат.

Во прилог ви претставуваме 5 инетресни и зачудувачки факти за меморијата на човекот.

Ние почнуваме да ги забораваме спомените од детството додека сѐ уште сме деца

Дали се сеќавате како беше кога одевте за првпат на училиште, или како се чувствувавте на вашиот прв ден од градинка? Одговорот за повеќето од нас веројатно е не. Но, на која возраст овие спомени почнуваат да бледнеат? Психолозите од Универзитетот Емори го имаа истото прашање, и затоа тие тргнаа да утврдат кога точно ќе започнеме да доживуваме „детска амнезија“. Нивната студија открила дека додека децата на возраст меѓу пет и седум години се сеќаваат на 60 проценти или повеќе од нивните рани животни настани, осум и деветгодишни деца се сеќаваат на помалку од 40 проценти од истите спомени.

Ние не ги помниме звуците толку добро

Се исплати да се инвестира во дигитални помагала за учење. Околу 65 проценти од популацијата е категоризирана како “визуелни ученици”, кои „треба да видат што учат“. И, бидејќи задржуваме само околу една петтина од она што го слушаме, визуелната помош може да го подобри учењето до 400 проценти.

Депресијата влијае на помнењето на нештата

Како луѓето кои страдаат од депресија да немаат доволно сила да се грижат веќе?

Новите откритија објавени во Неврологија открија дека состојбата е поврзана со влошување на здравјето на мозокот. Во студијата на 1111 лица, откриено е дека оние со симптоми поврзани со депресија имаат полоша епизодна меморија, како и помал волумен на мозок и поголема преваленца на васкуларни лезии. Тоа се објаснува со недостатокот на серотонин.

Луѓето кои пишуваат со лева рака или левичарите, имаат подобра меморија

Левичарите сочинуваат само 10 проценти од населението, но овој мал дел од луѓето – и оние кои се во роднинска врска со нив – имаат поголеми шанси да ги запомнат информациите што ги земаат во споредба со десничарите.

Очигледно, левичарите и нивните роднини имаат поголеми корпус калозуми, кои ги поврзуваат хемисферите на мозокот и ги прават спомените појасни во умот.

Добрите нешта подолго се паметат за разлика од лошите

Во 30-тите години на минатиот век, психолозите побарале од разни луѓе да се присетат на сеќавањата за разни животни настани, означувајќи ги како пријатни или непријатни.

Неколку недели подоцна, психолозите уште еднаш ги прашале испитаниците – без претходно предупредување – да се присетат на истите тие спомени, и открија дека 60% од лошите моменти се заборавени во споредба со само 42% од добрите.

Исто така прочитајте ги и следните 5 факти за емоциите кои ќе ве заинтригираат

Напишете коментар