Skip to content

Џефри Чосер – татко на англиската литература

Џефри Чосер (околу 1343 – 25 октомври 1400 година) бил еден од најважните англиски средновековни поети, филозоф, војник, дворјанин и дипломат.

Неговото најзначајно дело е „Кантербериски приказни“, збирка од 24 приказни. Од нив, само две се напишани во проза, а останатите во стихови. Меѓу неговите други дела се: „Книгата за војвотката“, „Романот за розата“, „Птичје собрание“, „Троил и Кресида“, „Легендите за добрите жени“ итн.

Џефри Чосер е наречен татко на англиската поезија, а понекогаш тој епитет се однесува и на целата англиска литература. Со својот придонес за воведување на народниот јазик во литературата, тој игра улога слична на онаа на Данте во Италија.

Биографија

Џефри Чосер е роден во Лондон околу 1343 година, иако точниот датум и местото на неговото раѓање не се познати. Неговиот татко и дедо биле лондонски винари, а неколку минати генерации биле трговци во Ипсвич. Неговото семејно име потекнува од францускиот збор chausseur, што значи „чевлар“. Чосер студирал право на англиски јазик, и на 20 јуни 1367 година, тој станал varlet de chambre на кралскиот двор на Едвард III, што во тоа време можело да одредува различни работни функции.

Патувања во Италија

Често патувал во странство, делумно како личен службеник. Така, во 1368 година, тој беше на свадбата на Лионел од Антверпен и Виоланта Висконти, ќерка на Галеацо II Висконти, тогашниот владетел на Милано, во Милано. На таа свадба биле присутни и Жан Фројсарт и Франческо Петрарка. Се верува дека во тоа време тој ја напишал „Книгата за војвотката“ во чест на Бланш од Ланкастер, покојната сопруга на Јован од Гент. Следната година тој отпатувал за Пикарди како дел од воена експедиција и ги посетил Џенова и Фиренца во 1373 година.  Тој стапил најверојтно во контакт со Петрарка или Бокачо за време на тоа патување во Италија. Тие го запознале со италијанската средновековна поезија, формата и приказните што тој ги користел во подоцнежните дела.

Во 1378 година, Ричард Втори тајно ги испратил Чосер Висконти и Сер Џон Хоуквуд, водачот на англиските платеници во Милано. Се верува дека Чосер го базирал ликот на витезот во Кантербериски приказни според Хоуквуд.

Бил ценет писател

Индикација дека тој бил ценет како писател за време на неговата кариера е подарок од Едвард Втори во 1374 година, со кој Чосер имал право на галон вино секој ден до крајот на својот живот за некоја неодредена задача.

Во 1934 година, кралот Ричард Втори му одобрил пензија од 20 фунти годишно.

Набргу по соборувањето на Ричард Втори, записите за Чосер исчезнале. Последните неколку записи велат дека новиот крал, Хенри IV, ја обновил пензијата и дека тој ја изнајмил резиденцијата на Чосер во близина на опатијата на Вестминстер на 24 декември 1399 година.  Последниот запис за Чоусер е од 5 јуни 1400 година, кога му биле исплатени некои долгови. Според надгробната плоча поставена сто години по неговата смрт, се верува дека починал на денешен ден во1400 година.

Кантербериски приказни

Две приказни се во проза, додека останатите 22 се во стихови. Приказните се опфатени во главната заговор, а аџиите ги раскажуваат на пат од Лондон до Храмот на Свети Томас Бекет во катедралата Кантербери. Кантербериски приказни се напишани на средновековен англиски јазик. Тие се сметаат за главно и најдобро дело на Џефри Чосер. Структурата потсетува на Декамерон кого Чосер го прочитал за време на патување во Италија. Хероите во делото на Чосер се обични луѓе, за разлика од благородниците на Бокачо.

Писателот детално ја опишува оваа група. Неговите членови доаѓаат од сите општествени слоеви. Покрај црковните лица (поглаварот на манастирот, монахот, свештеникот, каноникот), тука се и: морнарот, мелничарот, столарот, ловецот, витезот и други. Гостилничарот Хари Бејли им предлага да си раскажуваат приказни едни на други за време на патувањето. Аџиите се согласуваат  да раскажат по 4 приказни, две на пат кон Кантербери и две на враќање. Оној што ќе ја раскаже најдобрата приказна ќе добие бесплатна вечера за која сите други ќе платат.

Често се вели дека најголемиот придонес на ова дело во англиската литература е промовирање на народниот англиски јазик, наместо латинскиот или францускиот јазик. Сепак, англискиот јазик се користел за пишување книжевни дела со векови пред Чосер. Во 14 век, Џон Гауер и Вилијам Лангланд пишувале на англиски јазик. Затоа, не е јасно дали Чосер е творец на овој нов тренд, или само еден од неговите членови.

Напишете коментар