Литература Поезија Светска поезија

Чисто огледало – Руми

Остави ги твоите грижи
и биди со сосема чисто срце,
како лицето на огледалото
што не содржи слики.

Ако сакаш чисто огледало,
погледни се
и види ја бесрамната вистина,
што ја одразува огледалото.

Ако металот може да се полира
до огледало како завршница,
какво полирање му треба
на огледалото на срцето?

Помеѓу огледалото и срцето
има само една разлика:
срцето крие тајни,
огледалото не.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје