Како три зрна грашок во мешун тоа се моите три деца – Дијана Станчевска

Со три деца не е едноставно воспитувањето. Семејството со три деца има поинаква динамика  и тоа не е стандардната динамика на повеќето семејни ситуации. Ако штотуку го добивте вашето трето дете, можеби нема да можете да ги соберете вашите детски седишта и засилувачи во вашите семејни автомобили.
Ќе одите во ресторан и ќе ве замолат да почекате една минута и гледате туркаат уште една маса за вас затоа што сте вие петчлено семејство.

Тука би сакала да ги споделам моите забелешки за грижата за петчлено семејство. Нашите деца се три години, седум и десет години и еве неколку лекции што ги научив со раѓање на три деца.
Да, вие едноставно го направивте животот многу покомплициран од вашите пријатели кои имаат доволно раце да ги држат рацете на секое од нивните деца при преминување на улица. Имате две деца да ги држите, како и количка за туркање ако е уште мало но еден ден ќе имате дете кое се држи за рака со дете што се држи за рака со вас.

Децата треба повеќе да се потпираат едни на други, и ќе треба да им верувате за да го сторат тоа. Но, помислете на таа слика на која тие одат заедно во низа и запомнете дека тие се подароци едни на други колку што ви се и вас.
Вашите постари двајца заслужуваат да ги одржуваат своите редовни активности, да излегуваат надвор и да играат, да читаат и да ве читаат – без секогаш да чекате да го нахраните најмалото или да го заспиете бебето.

Откријте на колку начини можете да ги задоволите нивните потреби додека истовремено сте насочени кон најмалото, но исто така охрабрете ги да работат заедно.Може ли најстариот да му чита на вашето второ дете? Дали можат да се туркаат едни на други на лулашката? Негувајте ја врската браќа и сестри во ова уникатно време, пред бебето да може да се вклучи во сите нивни активности.

Кога најмалото конечно спие, проверете ги секој од постарите двајца околу вас. Време им треба  и исто толку физичка наклонетост како и секогаш, а можеби дури и повеќе од вашето внимание. Вие нема да можете да им го посветите целосното внимание секогаш кога ќе го побараат тоа, но можете да ја наградите нивната трпеливост. Прочитајте им трета приказна пред спиење наместо редовните две. Седнете на креветот и споделете портокал по вечерата. Барајте тивки моменти, така што просторот за разговор е ќе биде достапен за сите.

Вашето второ дете сега изгледа неверојатно големо. Додека ја дефинира својата нова улога, помогнете му со моделирање на позитивен јазик. Не мора да го нарекувате средно дете. Етикетите имаат голема тежина, а ознаката „средно дете“ не носи многу позитивни конотации. Повикајте го по име. Почестете го и покажете му  колку е посебно. Најмалото плаче му треба внимание но исто како што им треба и на постарите две. Бидете сигурни дека најмалото е безбедно, а потоа одвојте една минута за да се грижите за потребите на другите. Запомнете дека се чувствувале запоставено ако секогаш одите прво кај најмалото.

Тука сте, мама на три, затоа што можете да го направите ова. Затоа што имате толку многу љубов во вашето срце. Затоа што верувате во себе, вашиот партнер и ова семејство.

Подарокот на трите деца на светот ги насочува скалите кон поголемо сочувство, поголема еколошка грижа и поголема човечност. Грижата за себе, склоност кон вашиот брак и сега да бидете одговорни за три може да биде предизвик. Вие ќе бидете поуморни отколку што верувавте дека е можно. Но, уживајте во тоа.

Постарите велат деновите се долги, но годините се кратки . Тие нема секогаш да бидаг мали како сега. Но сега гледајте да не ги промашите нивните мали раце и постојана близина.

Расправии, ривалство и хаос ама и многу љубов што со зборовите не можат да се опишат. Кога ќе стане тешко, ќе се тешат едни со други.  Можеби најдобро од сè, ќе ви дојде убаво изненадувачката тишина за која мислевте дека е потполно недостижна додека гледате наоколу за да ги фатите како се гушкаат на креветот.

Како три зрна грашок во мешун, тие совршено се вклопуваат заедно. А твоето срце се топи.

Дијана Станчевска