Детско катче Литература Песни за деца

Јован Јовановиќ Змај – Дожд

Да се потсетиме колку е корисен дождот, со оваа слатка детска песничка од српскиот поет Јован Јовановиќ Змај.

Дожд

Дождец златен,
благодатен,
паѓај, паѓај,
во долина,
во долина
и планина.

Дождец златен,
благодатен,
накваси ни
цвеќе мило,
поубаво
да би било.

Дождец златен,
благодатен,
во гора те
поток чека,
за да брза
в бујна река.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје