„Името ми е Вивиен Ли“ е новиот роман на Горјан Петревски

„Името ми е Вивиен Ли“ е новиот роман на македонскиот писател Горјан Петревски што тој го објави на крајот на 2020 година.

Романот, како што наведува авторот, е пишуван според вистината на една тинејџерка, па оттука приказната произлегува од денешното време.

Главните ликови се тинејџерката наречена Вивиен Ли и нејзината другарка по име Вероника. Првата преку својата необична љубов кон „Норвежанецот од Љубојно“, запаѓа во незгодни, но и во духовити ситуации. Сето тоа се слева во еден богат сплет на случки и настани кои се вградуваат во структурата на приказната која е врзана со денешново време.

Вивиен Ли, и покрај тоа што не е надарена за пишување, поради својата заљубеност во таинствениот „Норвежанец од Љубојно“, последна надеж и „терапија“ ѝ е да напише љубовна приказна. Таа цело време, криејќи од родителите, ќе се измачува да пишува не верувајќи дека тоа ќе ѝ успее, а на крајот, без да биде сигурна во она што го пишува, ќе го создаде романот.

Дизајнот на корицата, ликовно-графичкото обликување и компјутерската обработка се на академскиот сликар Томе Манески.

Творечкиот опус на Горјан Петревски, (1951) е богат и обемен, главно, тинејџески, со четириесетина прозни и еден поетски наслов („Татковата прва љубов“). Како и романот за возрасни „Духот на Михаела Косар“ и „Моите мали вистини“, книга со записи и цртички. Од досегашното творештво, барем половина од насловите се романи за тинејџери во кои, главно, се обработува тинејџерската возраст и проблемите на тинејџерите. Поради тоа  Горјан Петревски е омилен лектирен писател. (МИА)

Писателот заслужено си ја носи титулата омилен лектирен писател бидејќи многу генерации израснаа со неговите дела.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели