Литература Македонска поезија Поезија

Враќање – Гане Тодоровски

У секого две-три лузни
у секого две-три срдби

Изгубивме две-три војни
Изврвевме две-три царства

Изгоревме две-три гори
Испековме две-три стада

Изедовме две-три ниви
и до искап две-три реки

Испославме две-три лаки
прележавме две-три болки

У секого грижна мисла
и тежина за сè доста

Кутри души до кон каде
Кутри души до кон кога

Леле Леле колку вака
по пат беспат низ век навек

Збирка „Снеубавен ден“ (1974)

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје