Кратка поучна приказна: Како да ги научите вашите деца да бидат среќни?

Воспитувањето среќно дете не е лесна задача, но често родителите, за да им го олеснат тешкиот живот, го прават токму спротивното. Ова е токму тема на една стара руска приказна која на едноставен начин ги посочува големи грешки на родителите и открива голема тајна – како да ги научите децата да бидат задоволни и среќни.

Некогаш еден мудар старец одел покрај патот, набудувајќи ја природата и воодушевувајќи се на убавите, светли бои на пролетта. Го пречекал човек кој носел толкав товар на грбот што му се треселе нозете.

– Зошто се осудувате на ваква напорна работа и страдање? – прашал старецот.

– Се борам да ги направам моите деца и внуци среќни – рекол сиромашниот човек. – Прадедо ми се осуди на напорна работа да му помогне на мојот дедо, дедо ми се жртвуваше за татко ми, а татко ми за мене. Јас сега се борам за среќата на моите деца.

– И, дали некој од вашето семејство беше среќен? – прашал мудрецот.

– Сè уште не, но децата и внуците сигурно ќе го сторат тоа! – извикал човекот.

– За жал, неписмена личност не може да ве научи да читате, а крт никогаш не крева орел! – воздивнал стариот мудар човек. – Прво треба да научите сами да бидете среќни, за да им покажете на вашите деца што е среќа. Тоа ќе биде вашиот највреден подарок за нив.

Прочитајте ја поучната приказна за познавачот на животни.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели