Skip to content

17 цитати од Габриел Гарсија Маркез кои вреди да се прочитаат

Габриел Хозе Гарсија Маркес (6 март 1928 – 17 април 2014) e колумбиски писател, новинар и политички активист, добитник на Нобеловата награда за литература. Според голем број литературни критичари, заедно со Хорхе Луис Борхес и Хулио Кортазар, Маркес е еден од најголемите латино-американски писатели на 20 век.

Прочитајте ги неговите најпознати мисли во продолжение!

1. „Те сакам не поради тоа што си туку поради она што сум јас кога сум покрај тебе.“

2. „Кога тукушто роденото дете ќе ја стегне својата мајка со раката по првпат прстот на својот татко, значи дека го стегнал засекогаш.“

3. „Човекот има право да го гледа другиот одозгора едиствено кога треба да му помогне да се исправи.“

4. „Луѓето грешат кога мислат дека престануваат да се заљубуваат кога ќе остарат, а не знаат дека остареле кога ќе престанат да се заљубуваат.“

5. „Смртта не доаѓа со староста, туку со заборавот.“

6. „Животот е како приказна, не е важно колку е долг туку колку е добар. Она што поминало повеќе не се постои, она што ќе биде сè уште не дошло. Постои една точка во која се среќаваат и минатото и иднината, во таа точка е целиот твој живот. Искористи ја!“

7. „Недна особа не ги заслужува твоите солзи, а таа која ги заслужува никогаш нема да те расплаче.“

8. „Само бидејќи некој не те сака онака како што би сакал ти, не значи дека не си сакан со целото негово битие.“

9. „Вистински пријател е онаа особа која те држи за рака и ти го допира срцето.“

10. „Најлош начин некој да ти недостига е ако седиш покрај него и знаеш дека никогаш нема да биде твој.“

11. „Никогаш не прекинувај да се смееш, дури и кога си тажен. Можеби некој ќе се заљуби токму во твојата насмевка.“

12. „Можеш да бидеш само особа на овој свет, но за некого ти си цел свет.“

13. „Немој да поминуваш време со некој кој не му значи времето поминато со тебе.“

14. „Можеби Бог сака да запознаеш многу погрешни особи пред да ја запознаеш вистинската и кога тоа ќе се случи – ќе му бидеш благодарен.“

15. „Не плачи бидејќи завршило. Смеј се бидејќи се случило!“

16. „Стани подобра особа и биди сигурен дека знаеш кој си пред да сретнеш некој нов, а надевај се дека таа особа знае кој си.“

17. „Не се спротивставувај премногу. Најдобрите нешта се случуваат кога најмалку ги очекуваш.“

Прочитајте ги и следниве мисли за храброста кажани од големите умови низ историјата.

Напишете коментар