Skip to content

Митот за Пелопс и Хиподамија

Кралот Пелопс во грчката  митологија 

Пелопс е позната фигура од грчката митологија и тој бил еден од најсилните и најбогатите од сите кралеви на Античка Грција. Името на Пелопс живее и денес зошто Пелопонез (полуостровот Пелопонез) е именуван според овој митски крал. Проколнатиот Пелопс сепак не е познат по своите кралски карактеристики, но е познат по тоа што е член на Куќата на Атреј, најпроколнатото семејство во грчката митологија. Проклетството ставено врз Куќата на Атреј започна пред времето на самиот Атреј, а Тантал најпрво го донесе врз семејната линија. Тантал бил син на Зевс и ќе стане крал на Сипилус, а со нимфата Дион, Тантал станал татко на Ниобе, Бротеас и Пелопс.

Пелопс и гозбата на Тантал

Тантал бил во привилегирана положба и бил придржуван кон некои од плановите на неговиот татко, но тоа го натералo да биде вообразен и да ги надмине границите што се очекуваат од смртниците. Во една пригода, Тантал дури отишол до таму што играл „шега“ со боговите. Тантал ги покани сите богови на планината Олимп на многу богата гозба од некоја непозната причина, Тантал одлучи главниот оброк да се припреми од деловите на телото на неговиот син Пелопс. Така Пелопс бил убиен и исечен пред да му биде послужен на боговите.

Проклетство врз Куќата на Атреј

Сите богови, освен Деметра, виделе што направил Тантал, и одбиле да јадат, но Деметра била расеана, бидејќи нејзината ќерка Персефона исчезна, и автоматски загризала од оброкот пред неа. Боговите сакале да го вратат Пелопс назад, но една коска недостасувала. Деметра го изгризала рамото и така божицата изработила како замена коска од слонова коска. Кога Пелопс оживеал, тој бил изгледал подобро, бидејќи боговите го направиле да биде поубав.  За постапките на Тантал се вели дека се појдовна точка за проклетството ставено врз Куќата на Атреј; и додека на крајот Тантал ќе биде казнет во Тартарус засекогаш, неговите деца ќе страдаат,  така што Ниобе е сведок на колењето на нејзините деца, а Бротеас се самозапали.

Пелопс во Пиза

Пелопс го напуштил Сипилус и стигнал во кралството на Еномај во Пиза (Грција). Некои легенди кажуваат дека доброволно заминал, додека други раскажуваат за тоа како бил принуден заради воените напади на Илус.

Еномај бил крал заштитен од богот Арес, и овој олимписки бог го обезбедил Еномај и со оружје и со коњи. Еномај имал и убава ќерка Хиподамија. Пелопс со себе донел огромно богатство, но тоа не било доволно за да го убеди Еномај да му дозволи на Пелопс да се ожени со Хиподамија, зашто пророчиштото му претскажало на кралот дека неговиот зет ќе го убие.

Еномај смислил план со кој се надевал дека ќе ги одврати сите потенцијални додворувачи на Хиподамија.  Дал проглас дека само првата личност што ќе ја претекне кочијата во трка со Истмус од Коринт ќе ја добие раката на својата ќерка. Ако додворувачот не ја престигне кочијата, ќе биде убиен, а главата ќе му биде ставена на колец пред прагот на палатата. Тркаапротив кочија влечена од коњи на Арес и потенцијалната смрт не била причина за да ги одврати сите додворувачи. Дури и пред да пристигне Пелопс, 19 мажи се обиделе да ја се тркаат и сите 19 биле убиени.

Пелопс станува крал

Првично самоуверен, Пелопс се загрижил кога ги видел главите на оние што порано биле накачени на колец.

Одлучувајќи дека не може да победи со фер начин, Пелопс решил да направи измама и го убедил Миртилус, возачот на кралот да му помогне. Пелопс му ветил на Миртилус половина од кралството Пиза, ако тој му помогне на Пелопс да победи во трката. Некои велат дека не бил Пелопс кој направил заговор, туку била самата Хиподамија, ќерката на Еномај се вљубила во згодниот Пелопс.

Миртилус, кога ја постави кочијата на Еномај, не ги поставил ланчињата на своето место и како што Еномај се возел со кочијата на Пелопс, така кочијата се распаднала на парчиња, а Еномај починал. Сфаќајќи што сторил Миртилус, Еномај пред својата смрт, го проколнал својот слуга, објавувајќи дека Миртилус ќе умре од Пелопс.

Пелопс се нашол во одлична позиција, затоа што сега можеше да се ожени со Хиподамија и со кралство за владеење. Пелопс наскоро сфатил дека ако тој веднаш му даде на Миртилус половина од кралството, ќе биде очигледно дека кралот Еномај не умрел случајно. За да го скрие својот дел од самоубиство, Пелопс наместо тоа реши да го стори неговиот соговорник и така Пелопс преку Миртилус влезе во морето, точката каде што падна Миртилус ќе стане позната како Миртојанско Море. Дури и кога паднал, самиот Миртилус имал време да му нанесе проклетство на својот убиец, осудувајќи ја семејната линија на Пелопс за сите генерации.

Пелопс бил еден од најважните предци на митските антички кралеви и херои. Неговите потомци биле Херакле, Евристеј, Тезеј, Атреј, Агамемнон и Менелај.

Прочитајте го и митот за Музите и планината Хеликон.

Напишете коментар