Skip to content

Како настанал хороскопот?

Оригиналните почетоци на астрологијата се изгубени во историјата. Од времето на Вавилон (1800-1700 п.н.е.), имало први запишани обиди да се поврзат навидум едноставните основни проблеми, како што се глад, смрт или војна, со положбата на ѕвездите и планетите.

Овие записи се зачувани на широк простор од денешна Турција до Ирак и Иран. „Внерините таблици на Амисадука“, кои ги следат движењата на планетата Венера, биле копии од претходните набудувања направени за време на владеењето на кралот Амисадука, десеттиот владетел на првата вавилонска династија, околу 1626 година п.н.е.

Предвидување на иднината

Во најраните времиња, знаците што произлегле од астрономските набудувања се применувале исклучиво на владетелите или на прашања од социјална заштита. Дури подоцна им било дозволено на обичните луѓе да им се предвидува иднината. Во Рим, астрологијата била толку популарна што Август (63 п.н.е. – 14 н.е.) ја забранил како опасна заради правилно извршување на моќта.

Астрологијата била првичната потрага по знаење. Обид во положбата на ѕвездите и планетите да се откријат некои значења за луѓето што можат да им овозможат да ја предвидат иднината. Како таа иднина да е напишана нејасно, но славно, во небесни обрасци.

Развој на астрологија

Првите набљудувачи знаеја само пет планети – Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. Бидејќи биле именувани по богови, се верувало дека тие претставуваат божествени тела. Нивното движење кон позадината составено од митски суштества претставени со соѕвездија изгледало многу значајно. Оваа врска помеѓу Бог и „знакот“ станала основа за идејата дека иднината на човештвото може да се најде со проучување на небото.

Во почетокот, имало две поделби во астрологијата. Часовната астрологија се занимавала со мерење на движењата на ѕвездите и планетите. Со тоа ја предвидувала нивната позиција. Таа гранка на крајот се претвора во астрономија. Часовната астрологија била основа за изведување на друг вид, форензичка астрологија, популарен аспект што им нудел и уште нуди предвидувања на луѓето.

Ваквата идеја е примамлива бидејќи се чини дека го поедноставува животот. Таа им припишува на ѕвездите работи како што се меѓучовечки односи и судбината на луѓето. Се чини дека се елиминира разбирливата конфузија што ја нуди животот. Конфузијата создадена од напредокот на новите технологии и високо специјализираното знаење што е над можноста и разбирањето на просечната личност. Исто така, се чини дека ја отстранува потребата за лична одговорност, префрлувајќи ја на судбината.  Но дозволувајќи поглед кон иднината што може да донесе одредена предност.

Прочитајте дали сме навистина родени во погрешно време или се работи за нешто друго.

Напишете коментар