Skip to content

Anno Dantesco: 2021 година е година на Данте

Во 2021 година, Италија ќе ја одбележи 700-годишнината од смртта на Данте Алигиери, познат ширум светот како татко на италијанскиот јазик. Годината, позната како Anno Dantesco, ќе ги слави животот и делата на Данте со настани низ Италија, особено во Фиренца и Тоскана, каде што е роден поетот во 1265 година. Равена, градот во кој Данте почина во егзил и беше погребан во 1321 година исто така, ќе одржи специјални настани за да го прослави човекот познат како il Sommo Poeta – Врховниот поет.

2015 година, на 750-годишнината од раѓањето на Данте

Данте Манијата започна во 2015 година, на 750-годишнината од раѓањето на Данте. Во 2020 година, италијанската влада го прогласи 25 март за Dantedì, Национален ден на Данте. Настаните во 2021 година ќе означат крај на седумгодишна прослава.

Како дел од прославите на Anno Dantesco, галеријата Уфици организира неколку изложби со слики од или поврзани со поетот. Најголемата од нив ќе се одржи во Музејот Сан Доменико во Форли, „Città Dantesca“ во Емилија-Ромања.

„Изборот на Форли е дел од целокупната стратегија за популаризирање на областа која е природен мост помеѓу Тоскана и Емилија-Ромања и е исто така град„ Città Dantesca“, објаснуваат организаторите на изложбата. „Во Форли, Данте беше бегалец есента 1302 година, останувајќи повеќе од една година кај Орделафи, господарите на градот Гибелина“.

Меѓу уметничките дела кои треба да бидат вклучени во  прославата, има и дела од збирката Уфици, вклучувајќи го портретот на поетот од Андреа дел Кастањо, кој не е постојана поставка во музејот во Фиренца. Може да ги видите другите “Echoes of Dante” во виртуелната галерија на Уфизи.  

Повеќе од 100 настани

Ќе има повеќе од 100 настани на Данте во Фиренца во Тоскана во 2021 година, вклучувајќи изложби, читања, конференции и претстави. Еве некои од главните настани.

Изградба  на Националниот музеј за италијански јазик

Изградбата на Националниот музеј за италијански јазик ќе започне во 2021 година како начин конкретно да се почитуваат придонесите на Данте. Еден од најголемите партнери за овој музеј е Accademia della Crusca, најстарата академија за лингвистика во светот. Академијата, основана во Фиренца во 1583 година, ќе организира изложба за Данте во елистите на Санта Марија Новела за време на Ано Дантеско. Дополнително, веб-страницата на Академијата ќе биде домаќин на „збор на денот“ поврзан со Данте. Посетете ја  vocabolariodantesco.it   за повеќе детали.

Уфици ќе претстави две дела од уметникот Џузепе Пеноне посветени на Данте. Една од нив ќе биде 15-метарска монографија со стихови инспирирана од Dante’s Paradiso. Другата, скулптура нарачена „Identità“, ќе биде поставена во Piazza della Signoria. Скулптурата е направена како две испреплетени дрвја – едното со корени во земјата, другото со корени свртени кон небото – модерна уметност инспирирана од дрвјата на Данте.

Музејот Галилео ќе организира изложба што ќе го поврзе Данте со науката која се вика „Од пеколот до империјата – Дантевиот свет од наука до поезија“. Во 1588 година, според Atlas Obscura,, „Галилео одржа две предавања на кои ги истражуваше димензиите на пеколот“ како што се претставени во „Пеколот на Данте“.

Casa di Dante направи виртуелна обиколка на својата колекција. Музејот е изграден на местото каде што бил домот на Данте за време на средновековието каде тој живеел како дете.

Данте Алигиери живееше во егзил последните 19 години од својот живот. Во тоа време на егзил, Данте ја напиша „Ла Комедија“, позната со почит како „La Commedia“ или „Божествена комедија“.

Во 1318 година, Данте се преселил во Равена на покана од нејзиниот владетел принцот Гвидо Новело да Полента. Три години подоцна, во септември 1321 година, Данте починал во Равена, каде што му бил погребан согласно  неговиот величествен статус.

Погребан во Равена

Тој беше погребан, според современиот историчар Џовани Вилани, „со голема чест, во облека на поет и на голем филозоф“.

Додека погребувањето на Данте во Равена беше долго време контроверзно – барем за Фиренца – овој величествен  поет има едноставна и грандиозна гробница во овој антички град.

Гробот на Данте ќе биде во централниот дел на прославите во Равена. Но, градот ќе биде домаќин и на други настани за време на Anno Dantesco вклучително и ликовна изложба за таа пригода.

Данте во уметноста на деветнаесеттиот век“ ќе се организира заедно со Уфици и ќе трае до септември 2021 година.

Извори онлајн за Anno Dantesco и Данте Манија

Dante 2021 и Dante Mania се официјални национални веб-страници

“Echoes of Dante” – онлајн уметничка галерија поврзана со Данте од Уфици

Accademia della Crusca

Viva Dante, Anno Dantesco (информации за Равена)

Dante Alighieri: A Chronology

Dante’s Walk: Il Cammino di Dante

How to Read the Divine Comedy If You Don’t Speak Italian

 

Напишете коментар