Жената е пожар – Софија Величковска

Нејзината мисла е рај кој

ти влева пеколно чувство,

нејзиниот ум е еден од

најхаотичните заплеткани шеги,

нејзината страст е шума со пожари,

пожари кои избувнуваат сè повеќе и повеќе,

а како да згаснат?

Очите нејзини се две кибритчиња кои

тивко горат, а ја разнасуваат целата шума…

Нејзината дланка е толку крвава и топла,

што би можела целиот свет да го затопли..

Да целиот свет.

И тронка индиферентност црта стрели

и го погодува нејзиното

пречувствително срце,

нејзината кроткост и смиреност

има тигарски заби,

има очи како на рис,

кога некој ќе реши да си игра со неа,

има таков стисок на лав,

на лав, да.

Нејзината страст е пожар кој не се гасне..

Мистериозна,

нејзината трвдоглава мистерија

доаѓа доцна во ноќта,

а си заминува рано зори,

и така оди и доаѓа,

и вие не ја знаете,

не е класична,

ниту посебна,

единствена е,

таа е олицетворение на оние

бескрајно прекрасни музи,

таа е онаа билка за најстрашната болест,

и не, не можеш да ја знаеш,

не можеш да ја пронајдеш,

таа е далеку,

извор е на секој пожар,

жената е огнот,

насекаде само оган.

Таа е жена,

жена со боја на очи

како огнената топка..

Таа е жена.

Таа не дозволува само да ја бакнеш,

нема ниту да ти дозволи

да си играш со нејзината фантазија,

Таа е жештината која ти го гори јазикот,

горко кафе кое ти ги ококорува очите,

Таа е пожарот.

Жената е пожар.

Софија Величковска

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?