Митот за Европа, како континентот го добил своето име?

Европа според Илијада на Хомер , ќерка на Феникиј и Перимеде, но според легендите на Аполодоро,  Моша,  Херодот, Паузанија,  Овидиј и други,  таа е ќерка на феникискиот крал Агенор и Телефаза. Зевс, маскиран во бик, ја носел на грб од Феникија до Крит. Хомер и Херодот наведуваат дека континентот Европа го добил своето име од оваа митска феникиска принцеза. Хесиод и Пиндар споменуваат уште две митски личности со исто име, а во Паузанија  се појавува и како прекар на Деметра, медицинската сестра на Трофониј.

Филолози кои го изучувале потеклото на зборот Европа

Карл Фридрих Кристијан Хок (1794-1877), германски аристократ и класичен филолог, започнува од етимологијата на зборот εὐρύωψ / evriops /, необјаснет во неговото време, обидувајќи се да го објасни своето тврдење дека европското име потсетува на Месечината во целосна фаза, што е симболично претставено на парите во форма на дебелото лице на девојчето.

Покрај тоа, потсетува на „пророчицата“ Телефас, нејзината мајка, како и сопругата на нејзиниот син Мино, Пасифа, чие име во превод значи „оној што осветлува сè“. Како што истакна Хек, овие имиња јасно означуваат нешто што има врска со месечината или ѕвездите, а самата Европа се појавува во својата татковина (Феникија), како и на Крит, во улога на лунарно божество. На крајот на краиштата, како што тврди, не е исклучена можноста култот на феникиската божица на Месечината да пристигнал на Крит преку феникиски колонисти.

Рускиот историчар и библиски научник Игор Романович Тантлевски (руски: Игорь Романович Тантлевский) тврди дека европското име најверојатно потекнува од западниот семитски (феникиски) збор „rb“, што значи „зајдисонце“ или „вечер“, „запад“, „темнина “, т.е. страната на светот каде заоѓа сонцето; додека името на нејзиниот брат Кадмо веројатно потекнува од феникискиот кадм} -, “антички” или “исток” / “источен”.

Митологија

Митот за Европа е добро познат, пред се благодарение на фактот дека многу извори, пишани и материјални, се зачувани и на крајот проучени со напорите на одделни научници. Според Јоанис Николаос Своронос, истакнат грчки нумизматичар и археолог, посебно се заслужни: Ото Јан (1813-1869), германски археолог и филозоф; Лудолф Едуард Стефани (1816–1887), германски класичен археолог и Јоханес Адолф Овербек (1826–1895), германски археолог и историчар на уметност.

Грабнувањето на Европа

Гледајќи ја ќерката на прекрасниот крал додека береше цвеќе на брегот на Сидон или Тир во друштво на нејзините пријатели, Зевс се преплави од страсна љубов кон неа. За да и пријде, тој дозволи да се маскира во кафеав (или светло-бел) бик, со рогови во форма на полумесечина. Така маскиран, Зевс понизно и пришол на девојчето, клекнал пред неа, гледајќи ја кротко, со љубезни очи.

Тоа ја воодушевило Европа, најубавата и најслободната од сите присутни, толку многу што таа се осмели да се искачи на неговиот грб. Додека се качувала, ги молела своите пријатели да го сторат истото. Меѓутоа, штом таа седнала, бикот застанал на нозе, се залетал во морето и скокнал во брановите. Неговиот брат, Посејдон, дојде таму, насочувајќи ги брановите пред него и неговиот плен, додека Тритон и Нереида, згора на тоа и Афродита, ги следеле по патот.

Исплашената  девојка ја фатило паника, држејќи ги роговите со едната рака и држејќи го фустанот со другата за да не се натопи. Но, Зевс успеал да ја утеши и да ја однесе на Крит. Таму седела на бреговите на реката Летеј (Ληθα Letος / Letajos /, денес Ξηροπόταμος / Xyropotamos /) или на извор близу Гортина, под чинарот што се памети по зимзелените лисја; според Лукијан од Самозата. Потоа Зевс ја однел Европа во Диктејската пештера.

Објаснување на митот

Беше направен обид да се толкува и објасни митот за Европа во античко време. Така на пр. Херодот раскажува персиска традиција според која некои Хелени од Крит ја киднапирале ќерката на кралот на Тир, Европа, како одмазда за киднапирањето на аргиската принцеза Ија.

Палефат се спротивставува на општото верување дека бик ја носел низ цела Европа на грб, изјавувајќи дека според него, ниту бик ниту коњ не можат да преминат низ ваква вода, додавајќи дека ниту една девојка не може да се искачи на задниот дел на див бик.

Ако Зевс сакаше, продолжува, Европа да се пресели на Крит, тој сигурно ќе најдеше подобар начин. Според неговата верзија, се случило еден човек од Кносос по име Ταῦρος / Таурос /, кој тргнал во војна со Тир, да ја зароби ќерката на кралот, Европа и голем број девојки како воен плен, така што меѓу локалното население било речено дека Бик (Таурос) отишол со Европа, ќерката на кралот. Врз основа на тоа, како што тврди Палефат, бил формиран митот за европско киднапирање.

Прочитајте го митот за братот на Европа Митот за Кадмо, основачот на Теба, на грчката азбука и на градовите Охрид и Будва.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели