Јован Јовановиќ – Змај – Кое е поубаво

Едно дете мало
намуртено, диво,
сè сфаќало тажно,
сè примало криво.

Го мачела често
и мислата црна:
што секоја ружа
има остри трња.

Неговиот другар,
малечкиот Лесе,
не знаел за тага,
секогаш бил весел.

Зошто било така?
Ќе погодиш лесно-
сè за него било
веселба и песна.

Па еднаш му рекол:
„Се радувам, друже
дека и на трнот
ќе се најде ружа!“

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели