Лето – Сабахета Ета Мерсими

Лето топло исполнето
Љубовни стрели доаѓаат од сите страни
Свадби и радости со песни од музичари.
Сакате годината да трае вечно
во длабочините на душата во
екстазата на вечен мир со пеперутките на стомакот
Да сонуваш и да се будиш од немирни
кратки ноќи,
луд како пијан после
чаши црвено вино
Сонот, сонот се губи како
и пеперутките низ отворениот прозорец на жешкото лето,
одат далеку, напуштајќи го
провевот на студениот ветер залутан
од есен и зима,
луд од тага со години на
летање,
Ги празните чашите една по една
страдате затоа што сонувачот
сега го нема
во празна куќа без идеи,
таа сонува сама.

Сабахета Ета Мерсими

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?