Skip to content

Светлана Христова Јоциќ – Џамче

Светлана Христова – Јоциќ (Ресен, 27 февруари 1941 – Скопје, 27 април 2012) е македонска поетеса, есеист и писател за деца. Завршила Филозофски факултет во Скопје. Работела како новинар во Радио Скопје. Била секретар и претседател на ДПМ и покренувач и главен и одговорен уредник на ревијата „Стожер“. Член била на македонскиот ПЕН центар и на ДПМ. Добитник е на наградата „Браќа Миладиновци“.

Споделуваме нејзини стихови. Уживајте!

Џамче

Просторот џамче.

Џамче до џамче.

Просторот е распарчен.

Просторот сиот е џамче.

Џанам

Низ едно џамче

влегувам.

Низ едно џамче

излегувам.

Џанам.

Во џамчиња

опулена.

Во секое џамче

предел на смртта –

Аман.

Напишете коментар