До тебе е – Софи Индовино

Не е до клетвата,
не е до судбината.
Не до ѓаволот,
Не е до лошата среќа,
до ретрограден Меркур,
до Сатурн во Скорпија.
Не е до црната мачка на патот,
не е до уроци и злите магии.
Не до заводливите,
лошите,
пакосните,
соседите,
озборувачите,
крадачите,
гатачите,
врачарите,
шаманите,
поповите.
Не е ни до мајка ти,
татко ти,
браќата,
сестрите,
тетките,
другарите,
бившите…

Професорот од средно што те “мразеше”,
партијата што те зафркна,
државата што те расипа
и системот што не функционира.
Не е до другите.

До ТЕБЕ Е!
Зошто ти си дозволил друг животот да ти го зае**.?
Никој не ти е повеќе непријател отколку самиот себе.
Колку побрзо сфатиш толку помалку ќе патиш.
Твојот живот е твоја одговорност.
Не си дрво,
стани,
реагирај,
смени,
промени,
кажи,
покажи.
Ако треба и тужи.
Барај!
Штрајкувај!
Бунтувај се!

Прави сѐ само немој да кукаш.
Ќе ти стане навика,
ќе се сториш кукавица.
А кукавичлакот е дијагноза најсмртоносна на денешницата.
Убива бавно,
полека, подмолно.
Убива соништа,
мечти,
желби,
планови.
Убива животи,
пред да почнат да бидат живеани.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели