Мак Диздар – Модра река

Не се знае кај е таа
малку знајме но е знајно
зад гората и зад долот
зад седумте зад осумте
и подалеч и полошо
преку горки преку морни
преку глогој преку трње
преку жеги преку стеги
низ претчувство и низ сомнеж
и зад девет и зад десет
и подлабно и посилно
преку молкот преку мракот
кај што петли и не пеат
кај не стига глас на рогот
и поклето и полудо
зад паметта и зад бога
има една модра река
широка е длабока е
за далноста и не сонуј
мрак и темност непреболни
има една модра река
има една модра река
ќе мораме преку река

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?