Skip to content

Предлог книга за оваа седмица: „Метаморфози од Публиј Овидиј Насон“

Епот со 15 книги на Овидиј, напишан со извонреден латински хексаметар, е предизвик за читање. Почнувајќи од создавањето на светот и завршувајќи со Рим за време на неговиот животен век, Метаморфозите го носат читателот низ времето и просторот, од почетоците до крајот на светот, од животот до смртта, од моментите на сочна радост до приказни полни со изопаченост кои внесуваат вознемиреност. Таков е животот,  рекол Овидиј.

Лудилото и хаосот од околу 250 приказни, опфаќајќи околу 700 редови поезија за секоја книга посебно, се испреплетени на тема метаморфоза или трансформација. Уметничката умешност вклучена во повлекувањето на овој литературен подвиг е сведоштво за вештината и амбицијата на Овидиј како поет. Ова достигнување, исто така, оди далеку во објаснувањето на заслуженото место што Метаморфозите го заземаат во рамките на нормите на класичната литература. Ова дело е рамо до рамо со другите големи епови на античката антика како што се Илијада, Одисеја и Енеида.

Приказните за метаморфозата на Овидиј

Приказните за метаморфозата на Овидиј, започнуваат со приказната за почетниот хаос; неуредна мешавина на неусогласени атоми и безоблични прототипови на земја, море и воздух. Земјата е обликувана во форма на совршено тркалезна топка. Океаните се обликуваат и растат во бранови поттикнати од ветровите. Извори, базени и езера се појавуваат, а над долините и рамнините и планините е небото.

И на крај, човештвото е создадено и така започнува митското време на човекот. И, како што напредува секоја доба – од златно, до сребрено, до бронзено и конечно до железно доба – човештвото станува сè покорумпирано. Боговите и луѓето на Овидиј никогаш не избегале од железното доба во Метаморфозите. Низ епот, поставката што се појавува во Книга I функционира како брилијантно соодветна дистописка сцена на која поетот ги оркестрира своите спектакли и приказни.

Основани врз грчката митологија која ја наследиле  Римјаните, Овид ги раскажува своите митски легенди една по друга, немилосрдно бомбардирајќи ги своите читатели со прекрасни метрики и слики што создаваат стравопочит како онаа на Деукалион и Пира, Арахна, Дафне и Аполон, легендата за Европа и Бикот, онаа за  Леда и лебедот.

Стотици несреќни смртници, херои, хероини, богови и божици некогаш се победници, некогаш доживуваат пораз, трпат силувања и неизбежно се метаморфозираат во нешто сосема поинакво од нивните првични форми.

Светот започнува во хаос и така во Хаос се раѓаме, живееме и умираме. Како потомци на железното доба, ние едноставно мора да издржиме и да се бориме против корупцијата, бруталноста и неправдата.

Инспиративно дело за големи автори

Едно од највлијателните дела во западната култура, Метаморфози инспирираше автори како Данте Алигиери, Џовани Бокачо, Џефри Чосер и Вилијам Шекспир. Скоро сите приказни и митови од овој еп се прикажани во славни  дела во областа на скулптурата, сликарството и музиката. Иако интересот за Овидиј исчезнал после Ренесансата, повторно се појавил интерес за неговата работа кон крајот на 20 век.

Прочитајте го ова дело, инспирирајте се од овие прекрасни митски приказни, сигурна сум дека ќе бидат доволно инспиративни за да почнете да пишувате!

Напишете коментар