Сербез Донка – за една песна

Македонскиот народ е познат по богатиот фолколор кој доаѓа директно од народот за народот.
Една од најпознатите македонски народни песни е песната “Се посврши Сербез Донка”.

Песната доаѓа од велешкиот крај и зад себе ја раскажува една од најубавите љубовни приказни.

Имено, Донка Јаричкова е ќерка на богатиот трговец Пецо Јаричков кој сака да ја омажи на далеку за момче кое има огромно богатство. Но, Донка е заљубена во Миле Ивчев, скромното велешко момче.

Вечерта кога свршувачката е во најголем ек и другарите и другарките на Донка се разиграни, Донка преку оџакот на куќата, без никој да знае бега надвор од куќата кај што ја дочекува нејзиниот Миле.

Донка и Миле се венчаваат и живеат среќно, а по раѓањето на првото внуче и таткото на Донка го прифаќа бракот.

Приказната ја раскажува многу подоцна еден од потомците на Миле и Донка, а македонскиот народ го прави тоа што најдобро го умее, ја овековечува приказната низ песна.

Уживајте во песната во изведба на нашиот непреболен ангел Тоше Проески!

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели