Skip to content

Предлог книга за читање „Мостот на Дрина“ од Иво Андриќ

Како денешен предлог за читање едно од најзначајните дела напишани на Балканот, романот „Мостот на Дрина“ кој му ја носи престижната Нобелова награда на нејзиниот творец Иво Андриќ. Иво Андриќ, роден на денешен ден во Травник го поминува своето детство во Вишеград, каде се наоѓа отоманскиот мост кој го инспирира да го напише ова дело.

Историски роман

Овој историски роман е напишан во 1945 година и хронолошки ја следи историјата на мостот изграден од Мехмед-паша Соколовиќ на реката Дрина. Но, ова не е само обична приказна за еден мост. Мостот е само мотив околу кој Андриќ гради други приказни за местото, културата, обичаите и луѓето кои таму живеат, истовремено откривајќи ја историјата, но и судбините на неколку поединци. Хрониката за „Мостот на Дрина“ и градот околу него завршува во 1914 година, односно со почетокот на Првата светска војна. На самиот мост се вљубуваат многу патници и се фрлаат од него многу несреќници.

Изграден од везирот Мехмед-паша

Мостот е изграден од везирот Мехмед-паша, роден во Соколовичи, кој се наоѓа веднаш зад една од планините околу мостот. Мостот го гради Раде Неимар, во тоа време многу познат градител. Сите локални жители добро ја знаеја приказната за тоа како конструкцијата ја попречуваше „вилата бродарка“, сè додека некој не му шепна на градителката да се заѕидаат две слаби деца во средните столбови на мостот и со тоа да принесе жртва на вилата.

Децата што ги нашле биле близнаците Стоја и Остоја, но нивната мајка не сакаше да се раздели од нив. Така направиле отвори во ѕидот преку кои мајката можела да ги дои своите деца. Во спомен на тоа, мајчиното млеко тече од ѕидот стотици години. (…) Овие траги од млеко се гребеат на столбовите од луѓе и се продаваат како медицински прав на жени кои немаат млеко по породувањето“.

Легенда за Арапот

Исто така, постои легенда дека во централниот столб на мостот има голема просторија во која живее „еден црн Арап“. Ако некој го виде Арапинот, тој умира. Така, децата играат игра во која отвораат прозорец и зјапаат во темнината на централниот столб, додека некому не му се појави Арап, а потоа извикува „Арап!“ и бегаат.

На левата страна на Дрина има тумба за која велат дека е гробот на Радислав. Радислав бил единствениот човек што се побунил кога Мехмед-паша одлучил да изгради мост на Дрина. Тој бил силен човек, така што брзо собрал следбеници кои се бунеле против пашата. Но Мехмед-паша поткупил еден од луѓето на Радислав, и тој го убил овој херој додека спиел.

Ако сакате да прочитате многу легенди, приказни, случки поврзани за овој мост и да видите колку бил значаен за луѓето кои таму живееле прочитајте го овој роман кој ќе ве остави без здив! Дознајте зошто Иво Андриќ е еден од најголемите писатели родени на овие простори!

Прочитајте Предлог книга – Синови и љубовници од Д.Х.Лоренс.

Напишете коментар