Ѕвездена Терезија – Влада Урошевиќ

Алдебаран — ѕвезда што патеписците ги мачи.
Цефеј — знак што карваните ги губи.
Ѕвезди што ги носат на капите врачеви
и што се огледуваат врз оружје и труби.

Ригел — знамение врз самрачните кули.
Канопас — белег што во железото се врежува.
Секоја е знак што само за оној што ули
над некој земен товар не претежнува.

Денеб — тег на ѕвездената терезија.
Алтаир — рамнотежа на шупливите сфери.
Тоа се тајни мерки што ги чува лудиот везир
кој вечноста со твојот миг ја мери.

close

Впиши го војот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели!