Живот – Гордана Каракашевска

Острите заби се сериозна работа
и кога ни се тресат вилиците,
и кога со сета сила ги стискаме вилиците
и кога без вилици остануваме, зинуваме.

Голата вистина е озбилна работа
и кога е неправедно обвинета
и кога ситни ронки од неа се ронат
а токму мирот е единственото нешто
во моментот што го имаме.

Новата облека е толку озбилна работа
и дава погрешна слика
слика која е нема, не зборува
оти не е предавник, не издава а знае,
во тоа одело лежи скриен еден малечок,
перверзен лик.

Топлите солзи се толку сериозна работа
кога стоиме и ги голтаме
кога плачеме без глас или рикаме и
знаеме дека сме изгубиле

Крадењето, крадењето е озбилна работа
и кога крадеме срца
и кога крадеме а никој не не гледа,
имаме лепливи прсти и лакомо, итри очи, да.

Среќата луда е озбилна работа
Таа досега зела толку многу жртви,
Го вее нејзиното знаме,
целото човештво по неа маршира.

Тајните скриени се озбилна работа
Глумиме а несреќни сме, не зборуваме ништо
не ги кажуваме на никому нашите гревови
Освен во темните ноќи кога шепотиме во себе.

Зборовите, е – зборовите се најсериозната работа
Болат, сечат како сабја
Болат, печат како жар
Како камен се тешки,
тешки како непотребен, несакан дар.

А ти смрт, од сите работи во животот
ти си најсериозна
Во мир и тишина, некој со тага,
некој со радост
Тебе сите те чекаме.

“Утро во Пиемонте” 40х30 Масло на платно 2009 г. Гордана Каракашевска

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели