Избор песна од руската поетеса Ана Ахматова

Ко невеста примам јас
Сека вечер писмо, се радувам
А во доцен ноќен час
На милиот му пишувам.

По патеката во мрака
Одам на гости кај смртта бела.
Никому, мил мој, не му сакај
Лошо на земјата цела.

И ѕвездата крупна в ноќта глува
Меѓу две стебла што стои,
Толку спокојна, ветува
Исполнување на сните мои.

1915 г.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели