Никола Маџиров – Далеку

Тука светот се отвора
пред раширените нозе
на проститутките.
Тука верниците
не веруваат во сопствената свеќа
и свештениците немаат
кому да му се исповедаат.
Тука наркоманите се
почисти од дрогата
(мудростите се ставаат во загради)
и просјакот ја продава честа
поскапо од милостината.
Тука не се остваруваат пророштвата
на собните пајаци,
стапките се граничат со граници,
вратите се отвораат
во должина на синџирот
и правот не ја напаѓа глупоста.
Тука сенките на водачите
се постари од сонцето,
бомбите се полни
со месечеви пејзажи,
последните мостови се виножита
и цвеќарите сè уште
крадат од гробовите.

Тука е она таму
каде историјата
никогаш не станува историја

(таму сме ние
послушно стуткани во телевизорот)

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели